Jak správně věšet státní vlajku

Jak správně pověsit státní vlajku? Tuto otázku si jistě klade spousta z nás, ale kdybychom zde měli detailně popsat pravidla vyvěšování všech státních vlajek světa, asi bychom museli sepsat obsáhlou encyklopedii. Proto se zde pokusíme alespoň okrajově popsat pár základních pravidel.

Vlajky vyvěšujeme buď vodorovně (při pohledu zpředu je stožár nalevo a vlajka vlaje doprava) anebo svisle. Právě svislé vyvěšování může znamenat jistý problém, některé vlajky se zrcadlí (např. vlajka ČR, vlajka USA), jiné se jen otočí (např. vlajka Chorvatska) a co teprve když je na vlajce umístěn státní symbol! Nezobrazovat ho vůbec (pozor u vlajek, které jsou navzájem stejné a rozlišuje je právě pouze státní znak), otočit či neotočit? Zde nám nezbývá nic jiného, než si pečlivě nastudovat konkrétní vyvěšování státní vlajky daného státu.

Při mezinárodních událostech se obvykle vyvěšuje více státních vlajek najednou. Jak tedy postupovat? Nejčestnější místo je vždy uprostřed (pokud je počet vlajek sudý, tak vlevo uprostřed), čili vlajka pořádající země by měla viset na tomto místě. Jestliže je ale potřeba vyvěsit vetší počet vlajek, bylo by zajisté složité hledání právě té prostřední, a proto se v takovém případě přikláníme k mezinárodnímu stanovisku a vlajku pořádající země vyvěsíme na první pozici (jedná-li se o opravdu velký počet vlajek tato vlajka bude viset i na posledním místě, abychom zdůraznili její důležitost).

Na závěr snad jen říci, že než vyvěsíme jakoukoli státní vlajku, raději si desetkrát zkontrolovat, zda visí správně, než abychom si udělali ostudu a znevážili si obyvatele její země, pro které je symbolem vlasti a domova.