Duhová vlajka

Vlajka duhy je dnes asi nejvíce „proslavená“  homosexuály, avšak její historie je mnohem starší a symbolizuje tradice odlišných kultur napříč celým světem. Pojďme si uvést pár příkladů! :-)

Duhová vlajka

Duhovou vlajku s italským nápisem PACE (mír) používají odpůrci války v Iráku a odpůrci NATO. Tato vlajka má sedm pruhů uspořádaných v tomto pořadí (shora dolů) fialová, tmavě modrá, světle modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená. Nápis PACE (popř. PEACE, PAIX – slovo, které označuje „mír“ v tom daném jazyce) je umístěn veprostřed vlajkového listu a má bílou barvu, může být jak z jedné strany, tak z obou.

Duhová vlajka gayů a lesbiček má trochu jinou symboliku i podobu. Vyjadřuje hrdost homosexuálů na svoji sexuální orientaci, ale také pestrost a krásu tohoto způsobu života. Nejprve se skládala z osmi pruhů, ale v roce 1978 byl z důvodu nedostupnosti materiálu odstraněn růžový pruh. Následně pak v roce 1979 při prvním výročí násilného úmrtí Harveyho Milka, veřejně činný gay v San Franciscu, byl odstraněn i tyrkysový pruh, aby mohly být barvy rovnoměrně srovnány po obou stranách průvodu. Vlajka se tedy nyní skládá ze šesti pruhů v následujícím pořadí (shora dolů) červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová – tedy opačné řazení barev nežli u duhové vlajky symbolizující pacifismus.

Duhovou vlajku také používá organizace Greenpeace (nezisková nevládní organizace na ochranu životního prostředí) a to s pěti pruhy zahnutými do oblouku (podoba duhy) na bílém podkladě. Česká organizace Hnutí DUHA, která se také zabývá ochranou životního prostředí, od této podoby vlajky upustila a používá symbol zeleného kruhu po vzoru celosvětového ekologického hnutí Přátelé Země.

Těchto pár využití vlajky symbolizované duhou nejsou zdaleka všechny. Pokud bychom zapátrali v historii, narazili bychom na spousty a spousty duhových vlajek (například dávná říše Inků) a proto pokud někde uvidíme vlajku s duhovými pruhy, nejprve bychom si ji měli pořádně prohlédnout, než budeme „škatulkovat“.