Vlajka EU

Vlajka Evropské unie je v dnešní době známa snad všem, nicméně co vlastně víme o jejím vzniku a symbolice? Proč právě dvanáct hvězd? Proč jsou uspořádány do kruhu? A kdo vlastně navrhl vlajku v této podobě? Otázek je spousta a snad se nám podaří na ně najít uspokojivé odpovědi. :-)

Vlajka EU

Vlajku přijala organizace Rada Evropy jako svůj symbol v roce 1955 a navrhl ji Arzene Heitz. V roce 1986 ji převzalo Evropské společenství, které se v roce 1992 transformovalo na Evropskou unii a ta podědila i tuto vlajku.

Mohlo by se zdát, že dvanáct hvězd symbolizuje zakládající státy či počet členů unie, ale tak to opravdu není. Zakladatelské země přemýšlely, jak by vyřešily stále se měnící počet členů a shodly se na tom, že by nebylo praktické měnit podobu vlajky vždy, když přibude nový stát a tak od tohoto úmyslu upustily. Dvanáct hvězd tedy představuje určitou symboličnost a dokonalost (12 znamení zvěrokruhu, 12 měsíců v roce, 12 apoštolů, 12 hvězd kolem hlavy Panny Marie – tímto se prý nechal inspirovat právě její autor), jejich uspořádání do kruhu vyjadřuje jednotu a rovnoprávnost členských států a modrá barva  je chápána jako oděv Panny Marie.

Technické parametry vlajky Evropské unie

Vlajka Evropské unie má poměr stran vždy 2:3 a kruh ze zlatých hvězd je v jejím přesném středu. Hvězdy mezi sebou svírají úhel 30° a jsou vysoké 2/9 poloviny své výšky. Kružnice, kterou opisují hvězdy, má poloměr 2/3 poloviny své výšky.